Kayıtlar

Eylül, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Hitit Alacahöyük Antik Şehri Boğazkale-Çorum (Hittite Alacahoyuk Ancient City Bogazkale District - City of Corum - Turkey)

Resim
Eski Tunç Çağı ve Hitit döneminde çok önemli bir sanat ve kültür merkezi olan Alacahöyük’te 4 kültür katı tespit edilmiştir. Bunlar Geç Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit-Frig gibi ana kültür katmanları dışında Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yerleşmeler de tespit edilmiştir. Vagonlar  Bu vagonlar Alacahöyük kazı çalışmalarının ilk yıllarında toprağın taşınması için kullanılmıştır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile Alacahöyük kazıları için 1936 yılında Nafıa Vekaletince (Bayındırlık Bakanlığınca) 30 adet hibe edilen ilk kazı araçlarındandır. Bu vagonlardan sonraki yıllarda diğer kazılara da dağıtılmıştır. Sfenksli Kapı Hitit İmparatorluk çağını yansıtan AlacaHöyük Sfenksli Kapı, Hitit çekirdek bölgesinde bulunan, dışa bakan yüzü girişin sağında ve solunda kavartmalı ortostatlarla süslenmiş tek Hitit İmparatorluk çağı kapı yapısıdır. Bu özelliği ile Hattuşa’daki Aslanlı Kapı ve Kral Kapı’dan farklıdır.

Laodikeia Antik Kenti-Denizli (Laodikeia Ancient City-Denizli Turkey)

Resim
Denizli’nin 6 km.kuzeyinde, Eskihisar, Goncalı, Bozburun ve Korucuk Mahalleleri sınırları içinde kalan ve Lykos Ovası’nın ortasında yer alan Laodikeia bir Batı Frigya kentidir. Kent, kuzeydoğusunda Lykos Çürüksu), güneydoğusunda Kadmos (Gökpınar) ve güneybatı-batısında Asopos (Gümüşçay-Goncalı Deresi) olmak üzere üç tarafı ırmaklarla çevrilen yüksek bir platform üzerine kurulmuştur. Kentin en erken yerleşimini gösteren veriler, Erken Kalkolitik Dönem’e (M.Ö.5500) ait olup bu veriler batıda yer alan Kandilkırı yerleşmesinde tespit edilmiştir. Asopos tepesinde ortaya çıkan bulgular ise Geç Kalkolitik (M.Ö.3500), ilk Tunç Çağı (M.Ö.3000-2500) ve Klasik Dönem (M.Ö.4 yy)’e aittir. Hellenistik dönem Laodikeia’sı, Seleukos (Suriye) Kralı, II.Antiokhos tarafından eşi Kraliçe Laodike adına, M.Ö. 3.yy’ın ortalarında kurulmuştur.  Plinius, antik kentin yerleşim alanında, önce Diospolis ve sonra Rhoas adlarını taşıyan bir köyün bulunduğunu ve Hellenistik kentin, II. Antiokho