Merkez Bankası Enflasyon Tahmin Toplantısı (1) - 26/01/2023

 


2023 yılının ilk enflasyon raporu bugün (26.01.2023) Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından Ankara’da açıklandı.

Bu toplantıda Merkez Bankası, 2023 yılsonu tüketici enflasyon tahminini yüzde 22,3 olarak sabit tuttu. 2024 yılı için ise yılsonu tüketici enflasyon tahminini ise yüzde 8,8 olarak sabit tuttu. 2022 yılsonu gıda enflasyon tahmini ise yüzde 22 olarak sabit kaldı.

Şahap Kavcıoğlu’nun konuşmasından başlıklar ise şu şekilde;

·         Son dönemde enerji piyasasında yaşanan fiyatlandırmadaki gerilemeler ile birlikte normalleşme eğilimi görülmeye başlanmıştır.

·  2023 yılı enflasyon beklentileri, ülkemizde olduğu gibi diğer ülkelerde de aşağı yönlü güncellenmeye başlamıştır

·         2022 yılına ilişkin iktisadi faaliyet verileri öngörülenden daha olumlu şekilde gerçekleşmiştir.

·         Olası yaşanabilecek derin bir resesyon ihtimalinin azaldığı görünmektedir.

·        İktisadi faaliyetlerde dış talep kaynaklı maliyette yaşanan ivme kaybına rağmen, işgücü piyasası olumlu seyrini sürdürmektedir.

·      Enerji fiyatları ve paritedeki gelişmelerin cari açığı olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir. Yıl genelinde uluslararası fiyatlardaki çevrimsel etkiler dışlanarak hesaplanan yapısal cari fazlada artış gözlenmiştir

·          Enflasyonda beklenen yavaşlama fiyatlara yansımıştır. Enflasyondaki ana eğilime yönelik göstergelerde de belirgin yavaşlama teyit edilmektedir. Fiyat artışlarının devamı için herhangi bir zemin kalmamıştır.

·       Yüzde 70 ihtimalle 2023 yılı sonunda enflasyon yüzde 17,8 - 26,9 aralığında (orta noktası yüzde 22,3), 2024 yılı sonunda yüzde 4,0 - 13,7 aralığında (orta noktası yüzde 8,8) gerçekleşeceği öngörülmektedir.

·        Ocak ayında yaşanması gereken kar yağışlarının kuraklığa etkisi, yağmurdan daha düşük. Şubat itibariyle temennimiz yağmurun daha fazla yağarak kuraklık konusundaki olasılıkları azaltması.

·         Seçim sürecinde yaşanabilecek fiyat olumsuzluklarını öngörmüyoruz.

·         Ödemeler dengesinde cari fazla verebilecek durumdayız. Böyle devam ederse 2023 yılsonunda cari fazla verebiliriz

 Faiz sorusuna cevap

Faiz meselesinde ise ‘İndireceğiz, pas geçeceğiz, artıracağız’ gibi yaklaşımlar yerine Para Piyasası Kurulu (PPK) metinlerindeki yaklaşımlarımızı ifade ediyoruz. 2023 yılındaki gelişmelere bakacağız. Türkiye, ekonomi model bazında cari fazla vermenin önündeki engelleri kaldırarak finansman kaynaklarına ulaşımı da kolaylaştırarak para politika çerçevemizi oluşturuyoruz. Bu gelişmeler doğrultusunda gerekli adımları atmaktayız.

Hayat pahalılığı ile ilgili açıklamalar

Ocak ayı genel olarak enflasyonun yüksek olduğu bir aydır. Dolayısıyla ocak ayı yüksek enflasyonun beklendiği bir ay. Diğer seçim sürecinde ise olabilecek parasal genişleme tüm sektörler içerisinde bir vakadır.

Seçimin bu yılın ilk yarısında olacağı belliydi. 2023 yılı ilk yarı aralığında tahminlerimizde bir değişiklik yok. Diğer parasal genişleme yöntemleri üzerine çalışıyoruz. “Merkez Bankası hayat pahalılığını ne kadar hissediyor? Çalışanlarınıza ne kadar zam yaptınız? Karar alıcılar açısından hangi maaşlar söz konusu?” gibi sorulara da yanıt veren Kavcıoğlu, kurum memurları için memur maaşlarına yapılan zammın geçerli olduğunu söyledi.

Kavcıoğlu; “Enflasyon hiç kimsenin işine yaramaz. Bu mücadelemiz enflasyonu en hızlı şekilde düzeltmek, mağduriyetleri gidermektir” dedi. Ayrıca Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması nedeniyle işten çıkarma iddialarını reddetti.

Suudi Arabistan’dan gelebilecek para

Suudi Arabistan’dan gelmesi planlanan 5 milyar dolarla ilgili ise; “Çeşitli ülkelerle görüşmeler yapıyoruz. Şuana kadar herhangi bir gelişme, bir mevduat söz konusu değil. Diğer merkez bankaları ile olan ilişkimizi çok fazla paylaşmıyoruz” dedi.

 

 

 

 

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kanal Cephesi Harekatı-1

İyonize Olmayan Radyasyon Kaynakları: Biyolojik Etkileri

19.Yüzyıl Sırp ve Yunan İsyanları