Katil mi Masum mu...2.Dünya Savaşında Bir Japon Generalin Hikayesi : Malaya Kaplanı Yamashita Tomoyuki (1885-1946)

 


Tomoyuki Yamashita, 2.Dünya Savaşı sırasında görev yapan üst düzey bir Japon generaldi. Savaş sırasında görev yaptığı birliklerin acımasızlığı nedeniyle savaş sonunda Amerika Birleşik Devletleri tarafından yargılanmış ve idam edilmişti. İngilizlerin tarihindeki en büyük teslimiyetinden sonra kendisine ‘Malaya Kaplanı’ adı verilen Yamashita, bu olaydan sonra Filipinlerdeki Japon kuvvetlerinin başına getirildi. Filipinlerdeki Japon askeri birliklerin acımasızlığı ve katliamları dikkat çekmeye başlamış ve savaş suçluları arasında yerini alacak konuma gelme süreci hızlanmıştı. 2 Eylül 1945 tarihinde Japonya’nın teslim olmasının ardından Yamashita, Filipinlerin başkenti Manila’da yapılan yargılamalarda kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti ve o dönemden günümüze gelen ‘Yamashita Standartları’ olarak isimlendirilen duruma da ilham kaynağı oldu. Yani normal standartlarda verilen askeri bir emir, standart dışında uygulandığı zaman sorumluluk o askerin birlik komutanında mı ya da kendisinde mi olur. İşte bütün mesele bu.

Şimdi Yamashita’nın hayatını ve merak edilenleri incelemeye başlayalım.

Tomoyuki Yamashita, 8 Kasım 1885 tarihinde Otoyo – Japonya’da doğdu. Japon Ordu Akademisini 20 yaşında bitirdi. 1908 yılında teğmen, 1916 yılında ise yüzbaşılığa terfi etti. 1.Dünya Savaşı esnasında Almanya’da askeri ataşelik yaptı ve 3 yıl kadar bu ülkede yaşadı. Japonya’ya dönüşte binbaşılığa terfi etti. Yarbaylığa yükseldikten sonra Japon Ordusu hakkında düşüncelerinde değişiklikler başlamıştı. İmparatorluk soyundan gelen, subaylığa terfi etmiş fakat yeteneği olmayan insanların orduda yer almasını istemiyordu ve buna şiddetle karşı çıktığını çokça dile getiriyordu. Bu nedenle Japon Ordusu Başkomutanı Hideki Tojo ile anlaşmazlığa girdi. Bu anlaşmazlık sonucunda Yamashita 1927 yılında Avusturya’ya askeri ataşe olarak gönderildi. 1930 yılında tekrar Japonya’ya döndü ve önce albaylığa sonra tümgeneralliğe terfi ettirildi.

Japon Askeri Darbesi

1936 yılında Japon İmparatoru Hirohito’ya karşı askeri darbe yapılmıştı ve o esnada imparatorluk muhafız alayından sorumlu olan Yamashita, darbecilere sert tepki göstermek yerine imparatorla darbecilerin arasını düzeltmeye çalışmıştı. Aslında Yamashita’nın istediği imparatorluğun iç savaşa sürüklenmemesiydi. İmparatorluk istemeyen subaylar ise imparatorluğun elit subaylarıydı ve Yamashita bu subayları kaybetmek istemiyordu. İmparatorla arası darbeci subaylar nedeniyle açılan Yamashita istifa etmek istedi fakat istifasını arkadaşları nedeniyle geri çekti. Bu gelişmeler sonrası Kore’ye nispeten rahat bir göreve gönderilen Yamashita’nın bu esnada bol bol düşünme ve strateji kurma fırsatı olmuştu.

Almanya-İtalya Gizli Görevi

Asi bir karakteri olmayan Yamashita 1937 yılında korgeneralliğe yükseltildi. Dönem içerisinde Çin ile devam eden savaşın sona erdirilmesini ve ABD-İngiltere ile iyi ilişkiler kurulmasını imparatorluktan talep etti. Tabii olarak bu düşünceleri cezasız kalmadı ve Mançurya’ya tekrar önemsiz bir göreve gönderildi. Japon – Alman ittifakından sonra Yamashita, geçmişte Almanya’da bulunduğu için değerli bir subay olarak görüldü ve Almanya –İtalya’yı kapsayacak gizli bir göreve gönderildi. Bu görev esnasında Hitler ve Mussolini ile bizzat görüşme olanağı bulmuştu.

 Malaya İşgal Süreci

Kasım 1941’de Malaya’ya saldıracak ekibin komutası Yamashita’ya verildi. Yamashita göreve geldikten 1 ay sonra saldırı başlatıldı. Malaya günümüzde Singapur ve Malezya arasında kalan bir bölgeydi ve bu alan Britanya’nın kalesi olarak görülüyordu. Saldırı sırasında Japonların asker sayısı İngilizlerin yarısı kadardı. Japonların 70.000 askerine karşın Britanya’nın 138.000 askeri vardı. Yamashita durumun farkındaydı ve Almanların yıldırım harekatını taklit ederek kısa bir sürede Malaya’yı ele geçirdi. Bu yenilgi Britanya’nın askeri tarihinde Çanakkale savaşından sonra aldığı en büyük yenilgiydi. Bu başarı sonrası Yamashita ‘Malaya Kaplanı’ olarak anılmaya başladı.

Malaya ve İskenderiye Hastane Katliamı

Japonların Singapur işgali sonrası Yamashita’nın askerleri oldukça gaddar davranmaya başlamıştı. Bu gaddarlığın en büyük kanıtı İskenderiye hastanesindeki asker, doktor ve hemşirelerin katledilmesiydi. Hastaneye gelen Japonlar yürüyemeyecek halde olan 50 kadar İngiliz askerini hastane içerisinde katlettikten sonra içeride çalışan hemşire ve doktorları da tek tek öldürdü. Birkaç gün sonra ise Malaya katliamı gerçekleşti. 3 gün süren bu katliamda Japonlara muhalif olan sivil-asker fark etmeksizin yaklaşık 50.000 kişi katledildi. Malaya katliamının İskenderiye hastane katliamından farkı, katliam planının önceden hazırlanmasıydı.

Filipinler Savunması

Singapur galibiyetinden sonra Yamashita, başbakan Tojo tarafından tekrar Mançurya’ya gönderildi. Buradaki amaç Yamashita’yı göz önünden almak şeklinde söyleyebiliriz. Mançurya görevi esnasında başbakan Tojo’nun yerine Kuniaki Kioso geldi. Başbakan Kioso, 1944 yılı sonuna doğru Mançurya’daki Yamashita’yı hemen Filipinler savunması için Filipinler’e gönderdi. Yamashita’nın Filipinler’e gelişi gecikmişti ve ABD-Filipin karma orduları Japon kuvvetlerini yenmeyi başarmıştı. ABD saldırıları sırasında Yamashita, başkent Manila’yı boşaltıp yeni savunma hattı kurmak istemiş fakat Amiral Sanji Iwabuchi, Yamashita’nın verdiği emirleri göz ardı ederek orduyu Manila’ya tekrar göndermişti. ‘Manila Katliamı’ olarak adlandırılan bu olayda yaklaşık 100.000 sivil Japonlar tarafından katledildi. 500.000’den fazla sivilde ABD bombardımanına karşı kalkan olarak kullanıldı. Japon katliamlarının yoğun olarak yapıldığı yer Filipinler idi.

 Manila Mahkemeleri ve İdam

29 Ekim – 7 Aralık 1945 tarihlerinde yapılan Manila mahkemelerinde özellikle Manila ve Filipin genel katliamlarından sorumlu isim Yamashita olarak bildirilmişti. Yamashita, ısrarla askeri emir harici katliam emri vermediğini belirtiyordu. Yamashita’nın bu bağlamda imzaladığı bir katliam emri yoktu. Fakat mahkemeye göre ‘Manila Katliamı’, Yamashita’ya atfediliyordu. Yamashita, ordunun Manila’dan çekilmesi gerektiğini söylediğini beyan etmişti. Singapur’daki emirleri de askeri anlamda verdiğini söyledi. Mahkeme heyeti de alt rütbedeki askerlerin yaptığı hataların üst rütbedeki askerlere yıkılamayacağını söylüyordu.

ABD istihbaratı zaten Japon ordusunun mesaj trafiğini çözmüş ve Yamashita’nın sivil-asker fark etmeksizin bölge insanına karşı herhangi bir yanlış yapılmamasını, askerlerin tecavüz, haksız yere öldürme, yağma ve talan gibi suçlara bulaşmamalarını emrettiğini ortaya çıkarmıştı. Singapur’da yapılan katliamlar Yamashita’ya anlatıldığında oldukça şaşırmış ve bu durumdan haberinin olmadığını söylemişti.

Yamashita devam eden savunmasında kendisinin bir korgeneral olduğunu, yaklaşık 250.000 kişiye komuta ettiğini ve birliklerindeki rütbesiz bir askerin yaptığından nasıl haberinin olacağını mahkeme heyetine beyan etmişti. ‘Kendi askerlerinizin yaptıklarından haberdar mısınız?’ sorusunu da sordu. ‘Sadece rütbesizlerin değil birçok subayında yaptıklarından haberdar olamazsınız.’ diye de not düştü. Mahkemeye çıkan Malaya katliamından kurtulan Britanyalı askerler de Yamashita hakkında olumsuz sözler sarf etmemişti. Hiçbir zorluğa ve işkenceye maruz kalmadıklarını bildirdiler. Mahkeme sonucunda Yamashita idam cezasına çarptırıldı ve 23 Şubat 1946 tarihinde Filipinler’de idam edildi.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kanal Cephesi Harekatı-1

İyonize Olmayan Radyasyon Kaynakları: Biyolojik Etkileri

19.Yüzyıl Sırp ve Yunan İsyanları