Nazi İşgalindeki Norveç'te Direnişin Sembolü Bİr Komando: Jan Baalsrud (1917 - 1988 ) - The Symbol of Resistance in Norway During the Nazi Occupation : Jan Baalsrud (1917 -1988 )



Nazi Almanya’sının aktif olduğu yıl olan 1940’ta Hitler, Norveç’i işgal etmeye karar verdi. Nedeni ise ne Norveç’teki somon popülasyonu ne de Neutrogeniaydı.:) Nedeni Norveç’te bulunan ve Almanlara hammadde olabilecek seviyedeki petrol idi. 9 Nisan 1940’da başlayan Weserübung Harekatı 10 Haziran’da noktalanmış ve Norveç artık bir Nazi eyaleti olmuştu.

Bu durumu kabullenmek istemeyen ve ülkelerini işgalden kurtarmak isteyen gönüllüler de harekete geçen bir grup Norveç askeri, İngilizlerin Kuzey Buz Denizi üzerinde kurdukları SOE (Special Operation Executive) eğitim kamplarında çeşitli sabotaj ve gerilla savaş eğitimi almak üzere yola koyuldu. Balıkçı tekneleri ve ufak ticaret gemileri ile bölgeye giden ekibin amacı Norveç’te stratejik konumu yüksek Alman tesislerine sabotaj düzenlemek ve Norveç halkını savaş boyunca aktif direniş harekâtına katmaktı.

Eğitim tamamlandıktan sonra Norveç Komandosu Jan Baalsrud, 8 tonluk bir patlayıcı ile Norveç’in kuzeyinde bulunan ve Almanlara ait olan havalimanına sabotaj için yola çıktı fakat bu sabotaj Almanlar tarafından öğrenildi. Bindiği tekne Almanlar tarafından batırıldı. Teknede bulunan ekibi ya öldürüldü ya da esir edildi. Kıyıya kadar yüzen Jan, sahilde Almanlar tarafından bulunamadı. Denize düştüğü için ıslanmış ve kaçarken botunu düşürmüştü. Tam bu esnada kaçarken ormanın içerisinde küçük bir Alman grubu ile karşılaştı ve bir SS Subayını öldürdü. Jan’ın amacı o esnada tarafsız olan İsveç’e gitmekti ancak önünde 100 kilometrelik bir yol vardı. Çıplak ayak ile bu mesafeyi kat etmesi oldukça zordu.

Orman içerisinde ilerlerken bir kulübenin kapısını çaldı. İçeride bulunan iki kadın ona bir çift bot ve erzak verdi. Kadınlara da “Almanlar size bir şey sorarsa zorla içeri girdiğimi söylersiniz.” şeklinde söylemelerini iletti. Yol boyunca 4 farklı kontrol noktasından geçti ve kimse onu fark etmedi. Nazi kurmayları Jan’ın yakalanamamasından derin bir rahatsızlık duyuyordu çünkü yakalanamadığı her gün Norveç direnişi daha fazla artıyordu. Berlin’de bu durumdan rahatsızdı.

Jan, kaçışının 47.gününde İsveç sınırına oldukça yaklaşmıştı fakat doğa koşulları yormaya başlamıştı. Ayak parmakları donmuş ve kar körlüğüne yakalanmıştı. Gözleri kar körü olduğu için açılmıyor bu nedenle dağ yolları ve patikalarda yolunu eliyle bulabiliyordu. Ayrıca erzağı azalmış ve arandığı için hiçbir köyden yardım alamamaktaydı. 48.güne gelindiğinde Jan tükenmek üzereydi ve ne yöne gittiğini dahi bilmiyordu. Yanlış bir taşa basmış ve çığ altında kalmıştı. Artık bir yere sığınması gerektiğinin farkındaydı. Küçük bir çiftlik evine sığındı. Çiftliğin sahibi Pederson ailesiydi ve onun Jan Baalsrud olduğunu çok iyi biliyorlardı. Sıkı Alman aramalarından dolayı onu bir doktora götürememişlerdi. Jan’ın yaraları ağırdı ve medikal tedavi alamıyordu. Pederson ailesi mecburen Jan’ı ağıla kapattı. Jan kendine geldikten sonra kangren olan ayak parmaklarını bıçak ile kesmek zorunda kaldı. Kangren parmaklarını kesmezse yürüyemeyeceğinin farkındaydı.

Pederson ailesi, Jan’ın gerekli medikal tedaviyi alabilmesi için onu İsveç’e götürme teklifinde bulundu. Jan mecburen bunu kabul etmek zorunda kaldı. Kaçışının 51.gününde kızakla yola koyuldular. Yollarda Alman kontrolleri sıklaşmıştı ve dikkat çekmemek için İsveç yolculuğuna ara vermek zorunda kalmışlardı. Kendilerini gizleyen Pederson ailesi Jan’a yardım getirebilmek için kar içine mağara kazdılar. 2 hafta burada kalan Jan, bir geyik sürüsü içine gizlenerek İsveç’e geçmeyi başardı ve hızlıca İngiltere’ye gönderildi. 6 ay boyunca tedavi gördü ve savaş bitene kadar Norveç’teki direnişi örgütledi.

Kaynakça











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kanal Cephesi Harekatı-1

İyonize Olmayan Radyasyon Kaynakları: Biyolojik Etkileri

19.Yüzyıl Sırp ve Yunan İsyanları