Kısa Notlarla Kursk Tank Savaşı-1943

2.Dünya Savaşı esnasında, Stalingrad savaşının ardından belki de en büyük tank savaşı olan Kursk Meydan Muharebesi 1943 Temmuz-Ağustos arasında Sovyetlerin “Kursk Çıkıntısı”nda gerçekleşmiş, bu savaşta her iki cepheden de 2 milyon kişi hayatını kaybetmiştir. Kursk muharebesine genel bir perspektiften bakacak olursak;

  • ·         Kursk muhaberesinde Sovyet askerlerine, Nazi tanklarının nasıl delineceğine dair bilgiler içeren broşür dağıtılmıştır.
  • ·         Sovyet tankları, Nazi tanklarını uzak menzilden delemediği için “geri çekilme” taktiği kullanarak Nazileri şehrin tam ortasına çekmiştir.Yakın savaş konusunda uzman olan Sovyet Kızıl ordusu ve Nazi tanklarının yan profillerini yakalayan Sovyet Tankları, Nazilerin büyük zayiat vermesini sağlamıştır. Nazi ordusu bu şekilde yaklaşık 250.000 askerini kaybetmiş ve geri çekilmek zorunda kalmıştır.
  • ·         Kursk muhaberesinde ilk etapta savunma taktiği kararı alan Sovyetlerin savunma hattı çukurlarının yaklaşık 150 km uzunluktaki bölümünü Sovyet kadınlar kazmıştır.
  • ·         Sovyet birlikleri, bir tankın çimen üzerinde bıraktığı palet izini taklit edecek şekilde çimenleri kesip izlerin bitiş noktasına da üzeri kamuflaj örtüsüyle kapatılmış sahte bir top namlusu koymuştur. Nazilerin bombardıman uçakları bu yemi yutarak bir nevi boş arazileri bombalamışlardır.
  • ·         Sovyet birlikleri savaş meydanına 3 gün içerisinde 30 cm. aralıklarla yaklaşık 50.000 mayın yerleştirmiştir. Naziler bu durumda teknolojilerini kullanarak uzaktan kumandayla yönetilen küçük araçlarla mayınların büyük bir kısmını temizlemişlerdir.
  • ·         Kursk muharebesinde en çok zayiatı Sovyetler vermiştir. Tahmini verilere göre ortalama 1 Nazi tankı 9 Sovyet tankını imha etmiştir. Fakat Sovyetlerin tank üretim hızı ve asker sayısı fazla olduğundan savaşı Naziler kaybetmiştir.
  • ·         Sovyetler, Nazilerin Tiger tankına önce “Fil” adını vermişler sonrasında bu tankın adının “Tiger” olduğunu öğrenmişlerdir.
  • ·         Tiger tanklarını uzaktan delemeyen Sovyet T-34 tankları, yerlerini “Su Serisi” obüslere (avcı tank) bırakmıştır. Fakat uzak menzilden delme gücüne sahip olmasına rağmen karavana atışlarıyla pek etki gösterememişlerdir.
  • ·         Nazi ordusunun yapacağı çoğu hamleler, ajanlar tarafından Sovyetler Birliği komutanlarına sızdırılmıştır. Nazi ordusunun taktik bilgilerine bu şekilde ulaşan Sovyetler, stratejilerini buna göre düzenlemişlerdir.


Ekstra bir bilgi de Naziler savaşı kaybettikten sonra Sovyet birlikleri, Nazilere ait tüm film arşivlerini, savaş sahnelerini ve Nazi teknolojisinin inanılmaz boyutunu barındıran kayıtları yok etmişlerdir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kanal Cephesi Harekatı-1

İyonize Olmayan Radyasyon Kaynakları: Biyolojik Etkileri

19.Yüzyıl Sırp ve Yunan İsyanları